Camino Alternativo

Na acht etappes op de Camino Primitivo ben ik gisteren aangekomen in Lugo. Doodmoe na 30km aanpoten, maar ik had gelukkig een prima pension gereserveerd. Ik wilde even helemaal weg uit het vaste gezelschap waarmee ik de afgelopen etappes steeds weer in de (enige beschikbare) herberg belandde. Lieve mensen allemaal, maar na verloop van tijd ga je je soms toch storen aan elkaars onhebbelijkheden.

Vooral een Duits stel begon echt op mijn zenuwen te werken. Zij: een kwebbelaar en totale control freak, die zich op een gegeven moment zelfs met mijn maaltijden ging bemoeien. Hij: een zwijgzame, volstrekt kleurloze man, die zich continu door haar laat commanderen.

Om hen van mij af te schudden en tegelijk ook zoveel mogelijk de overvolle Camino Frances te vermijden, smeedde ik gisteravond een slim plan: een route binnendoor om vanaf Lugo in twee dagen weer op de Camino del Norte aan te haken. Het is geen officiële route, hij is 25km langer en hij is niet of nauwelijks gemarkeerd, maar hij gaat wel door prachtige natuur in volstrekte eenzaamheid.

Ik ben nog geen tien minuten in het pension van Friol aangekomen, wil mijn was buiten ophangen en wie steekt daar haar hoofd tussen de waslijnen door? Juist, je raadt het al! Eenmaal terug op mijn kamer moet ik echt keihard lachen. Kennelijk moet ik van het universum nog een les leren…

20110527-075917.jpg

Rond het centrum van Lugo loopt een Romeinse muur uit de 4e eeuw, van 11 meter hoog en 5 meter breed, waar je een rondje overheen kunt lopen. Heel bijzonder!

20110527-080249.jpg

Onderweg naar Friol via een alternatieve route. De GPS op mijn iPhone kwam een paar keer goed van pas, vooral toen deze weg overging in een modderig labyrinth van boerenpaden zo’n 5 km voor de bestemming.

This Post Has 10 Comments

 1. Maria Schilt

  lieve Rene, het is echt genieten van je stukjes, ik zie dat je Santiago nu echt aan het naderen bent. Mocht je al aankomen terwijl ik even niet oplet (je lijkt wel over die weg te vliegen), vergeet niet hem mijn hartelijke groeten te doen. (bij voorkeur bij de traditionele omhelzing van zijn beeld in de kathedraal, mocht je je verlagen tot dat paapse ritueel). Goede weg! lfs Maria

  1. René

   Ga ik zeker doen! Ik kom waarschijnlijk dinsdagochtend aan in Santiago, dus heb nog lekker 2-3 dagen om van alles te doen. Misschien ook met de bus op en neer naar Finisterre en Muxia. We’ll see!

 2. Paula en Walter

  Ha pelgrim,

  Je mooie plannetje viel in duigen, je geduld werd nu op de proefgesteld.
  Nog goede laatste etappes. Over 6 dagen vlieg je naar Amsterdam.
  Goede reis ,
  Adios,
  Paula en Walter

  1. René

   Ja, gek is dat, het einde is nu echt in zicht. In 1 of 2 dagen ben ik al in Santiago. Ik weet nog niet precies wat ik de resterende 2-3 dagen ga doen, maar waarschijnlijk ga ik nog wel even met een bus naar Finisterre (aan de kust). En natuurlijk al het moois in Santiago bekijken!

 3. Angelina

  Oh neeeeee!!! Wat vreselijk… Hoop dat je ze snel weer kwijt bent. Misschien kun je een tic bedenken? Of niet douchen? 😉 Veel plezier nog!

  1. René

   Douchen doe ik al 4 weken niet meer, maar zelfs dat schrikt kennelijk onvoldoende af! (grapje, het is maar 3 weken geleden dat ik een douche zag 😉

   Misschien moet ik gewoon wat vaker hardop uit Mein Kampf gaan voorlezen, daar zullen ze van schrikken!

   Nee hoor, alle gekheid op een stokje, ik zie ze nog steeds elke dag, maar het is geen probleem meer. Ik hou gewoon korte, beleefde gesprekjes en ga verder mijn eigen weg. Dat blijkt prima te werken!

 4. marna

  Ha rene,
  nog steeds van dat mooie weer hoop ik! (hier vandaag een grijze natte dag, maar als je vrijdag terug komt wordt het prachtig feestelijk weer :-).
  Ik lees niets meer over de achillespees, dus denk dat dat goed gekomen is, fijn!
  Geniet van je laatste mooie dagen daar en veilige reis terug naar A’dam.
  Groetjes marna

  1. René

   Ha Marna, dank je wel, het is inderdaad weer goed gekomen met die pees. Ben vandaag in Santiago aangekomen, ga zo nog even een update plaatsen. Tot snel!

 5. Léon Grim

  Ik las dat je een “trucje” hebt ontdekt om de camino frances te ontlopen. Wij hebben ook niet zo’n trek om met het “rondtrekkende circus” in Santiago aan te komen.
  Heb je gegeven (gpx) van de doorsteek die je hebt gemaakt?
  B.v.d.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.