Slapen in een Mongoolse tent

De eerste wandeldag zit erop. Een dag vol bijzondere ervaringen en ontmoetingen. Vanuit Irun liep ik de berg Jizkabel op samen met twee Spanjaarden die hun überenergieke honden uitlieten. De kilometers vlogen voorbij! Eenmaal op de bergkam genoot ik van het prachtige uitzichten over zee. Rond half vier at ik een verrukkelijke lunch in Pasaies de San Juan, een mooi oud Baskisch vissersdorp. Na nog een uur over het bergpad begon het in de verte te onweren en alsof het zo moest zijn, liep ik opeens tegen een herberg aan, die in geen gids vermeld stond. Een gemeenschap van oud-hippies, travellers en ex-Jesus People die zich de 12 tribes noemen, proberen hier te leven als de eerste christenen en bieden gratis onderdak aan pelgrims in twee gers (Mongoolse tenten). Aanvankelijk was ik enigszins argwanend, maar ze waren erg respectvol en liefdevol en niet uit op bekering. ‘s Avonds lange gesprekken, ik was erg benieuwd wat hen motiveerde en hoe ze samen leefden. Louis Theroux zou hier een geweldige aflevering kunnen maken!

20110501-115503.jpg

This Post Has 7 Comments

 1. Everdiene

  De eerste mooie pelgrimservaringen heb je al binnen: bijzondere ontmoetingen, hulp op het juiste (onverwachte) moment, een goed gesprek en lekker eten. En dit is nog maar het begin.

 2. Syl

  Een goed begin is het halve werk…
  Een bijna bijbels onweer, ontvangen door barmhartige Samaritanen, daar dan een goed gesprek mee voeren én lekker slapen in een tent! Well done René!

  1. René

   Ja, bijzonder hè? Al kon ik de slaap niet makkelijk vatten daar. Gelukkig gaat dat nu veel beter, een kwestie van flink wat kilometers maken overdag en Ohropax indoen om het heftige gesnurk van mijn mede-pelgrims te dempen 🙂

 3. Paula en Walter

  Wat een bijzondere 1e wandeldag met hartelijke mensen en dan overnachten in een Mongoolse tent. Prachtig uitzicht op de foto.

  Liefs,
  Paula en Walter

 4. Heleen van Marle

  Ja, een bijna bijbels verhaal. Klinkt zeker documentairewaardig! Idee?
  Ben ook benieuwd naar wat deze tribes je allemaal vertelden….

  1. René

   Nou, je kunt inderdaad fascinerende tv maken van wat je onderweg allemaal ziet en hoort. Het is ook niet voor niets dat de KRO nu op de Camino Frances aan het filmen is. Ik hoop alleen dat ze het fenomeen pelgrimeren niet kapot maken door de bijzondere belevenissen in een of ander stom format te duwen of te dramatiseren.

 5. Simone

  Ben even een inhaalslag aan het maken met het lezen van je ervaringen (vorige week een beetje druk gehad en maar een korte werkweek natuurlijk). Je eerste ervaringen zien er veelbelovend uit. Ik zie het ook altijd helemaal voor me, hoewel dat vast niet dicht bij de realiteit zit. Leuk, om te lezen René! Geniet ervan. Ik blijf je volgen.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.