Tranen in Santiago

Vanmorgen ben ik aangekomen in Santiago en nu is mijn eerste camino echt ten einde. Gistermiddag ben ik expres zo’n 10 km voor Santiago gestopt om een beetje te acclimatiseren en aan het idee te wennen dat de tocht spoedig voorbij zal zijn. En ook om een beetje fris aan te komen in Santiago.

Na een goede nacht in een mooi ‘casa rural’ vertrok ik vanmorgen voor de laatste, korte etappe. Vlak voor Santiago, op de Monte do Gouzo, kwam ik al enkele verslagen pelgrims tegen en ook voor mij kwam er even later een zeer emotioneel moment, toen ik het bos van de Monte do Gouzo uitliep en op de ringweg stuitte. Ik moest enorm huilen. Niet zozeer omdat ik de stad veilig had bereikt, zoals pelgrims dat in vroegere tijden misschien deden, maar omdat dit het definitieve afscheid was van de weg die ik heb afgelegd. En tegelijk ook uit dankbaarheid voor alles dat de camino mij de afgelopen weken heeft gebracht.

De rest van de dag was overigens een waar feest: een bezoek aan de kathedraal, bijwonen van de pelgrimsmis, een waanzinnig lekker zeebanket met drie medepelgrims, de prachtige oude binnenstad verkennen en natuurlijk wat aandenkens kopen.

Morgen ga ik met de bus naar Finisterre en overnacht ik in het vuurtorenhotel op het puntje van de kaap. Het is stralend mooi weer, dus met een beetje geluk wordt het een schitterende zonsondergang! Vrijdag vlieg ik terug naar Nederland.

Dank voor al jullie berichten en morele steun en hopelijk tot snel!

20110531-103426.jpg

20110531-103445.jpg

20110531-103459.jpg

20110531-103511.jpg

This Post Has 11 Comments

 1. Maria Schilt

  lieve Rene, je bericht lezende, ook hier tranen. Wat een geweldige prestatie van je! Veel plezier in Finisterre, abrazo van Maria

 2. Jeannette

  Hi Rene,

  Wat heb ik genoten van je verslagen! Wat heb je een leuke schrijfstijl! Elke keer ‘liep’ ik een stukje met je mee en was ik even weg van de ‘dingen van alledag’. Heerlijk!
  Geniet nog van je laatste dagen. Spreek je snel.

  Groet,
  Jeannette

 3. Simone

  Hai René, wat een prestatie heb je geleverd! Petje af hoor. Leuk om op deze manier je belevenissen te kunnen volgen. Na vandaag begint voor mij de vakantie, dus tot over een paar weken! Geniet van je laatste dagen daar.

  Groetjes,
  Simone

 4. Kenneth

  Gefeliciteerd met deze prestatie. Ik heb erg genoten van je belevenissen.
  Tot gauw!

 5. Paula en Walter

  Je hebt je pelgrimstocht volbracht. Gefeliciteerd.Fijn om je via je verslagen en foto’s te kunnen volgen.
  Johanneke zou je graag in haar eentje op Schiphol willen afhalen, maar of dat gaat lukken moet je maar afwachten.
  Veel liefs,

 6. Charlotte Wagenaar

  Hi René,

  Wat een wereldse ervaringen heb je opgedaan in die paar weken. Je zult wel heimwee gaan krijgen; niet naar thuis maar juist naar de tocht! Ik heb je blog met veel interesse gelezen, erg leuk om steeds even in de schoenen van een pelgrim te mogen meelopen vanachter de grootstedelijke laptop.

  Super dat je hebt doorgezet om deze ervaring voor jezelf mogelijk te maken. Echt een reis om de rest van je leven met grote trots aan terug te denken!

  Charlotte

 7. Everdiene Geerling

  Hoi René,
  Alleen een pelgrim kent deze gemengde gevoelens, omdat hij ze zelf ervaren heeft. Het aankomen is een van de mooiste momenten van je leven; juist vanwege de combinatie van verdriet en blijdschap. Koester alle mooie ervaringen en herinneringen. Ook al was de reis op zich je doel, zonder het einddoel was je reis er niet geweest. En nu heb je zowel je reis gemaakt als je doel bereikt.
  Ik ben enorm trots op je! En ook al heb ik geen enkele stap gezet, ik heb misschien toch wel een hele kleine bijdrage geleverd. Tot snel.
  Everdiene

 8. Johanneke

  Betoverend dat deze reis je zoveel heeft gebracht dat het je tranen brengt! Pelgrimeren is leven …… Je t’embrasse Johanneke

 9. Ewout

  Cool hoor!!! En als je het echt niet kan afleren kan je altijd nog van Schiphol leuk naar je huis lopen. Leuk door Osdorp! just kiddin, cu soon.

 10. Margriet den Boer

  Rene, je verslag was wondermooi, en heel boeiend, heel erg bedankt. Een hele goede thuiskomst gewenst. Liefs Margriet

 11. Heleen van Marle

  Welkom thuis in deze heerlijke asfaltjungle waar het ook goed toeven is, ook al zal het wel even schakelen worden. De wereld vanuit een nieuw perspectief.
  Je berichtjes werkten aanstekelijk. Zou zomaar in je voetsporen willen treden.

  Liefs Heleen

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.